A legmeghittebb vasárnap a hónapban – Margó Fesztiválon jártunk

2023.10.17. | Irodalom

A legmeghittebb vasárnap a hónapban – Margó Fesztiválon jártunk

Idén ősszel a Margó Irodalmi Fesztivált október 12-15 között rendezték meg a Nemzeti Táncszínházban, a Millenáris Parkban. Vasárnap mutatták be Kovács Bálint első regényét, ami a  Vágták volna le címet viseli.

Az író már korábban is publikált; két évvel ezelőtt, 2021 októberében jelent meg egy novelláskötete Lehetne, hogy csak aludjunk? címmel. Ezt azért is fontos megemlítenem, mert a bemutatón, ahol nem mellesleg Vámos Miklós volt a beszélgetőpartnere a szerzőnek, aki erre a címre tért ki a beszélgetés első perceiben: hogyan lehet az, hogy ebben a címben minden “hiba” benne van, ami csak lehet? Vessző és kérdőjel is.

Furcsa és szokatlan, hiszen a legtöbb borítón nem ez a megszokott, Kovács Bálint mégis vállalta ezt a különcséget, úgy ahogyan a könyveivel is ezt képviseli: egyedi nézőpontból mutatja be a szorongást, a kiszolgáltatottságot és a reménytelenséget, amiben mégis csak szorul egy kicsinyke remény, ami élteti tovább a karaktereit. 

A Vágták volna le-ben sincs ez másképp.

A bemutatón Vámos kitért többek között arra is, hogy

“A cím csak sokára nyer értelmet, ki is jegyzeteltem, hányadik fejezetig kell eljutni hozzá, itt is van: az első fejezetig. Aki már olvasta, vagy csak belenézett a regénybe, érti, miért nem marhaság ez a mondat.” – A regény nem lineárisan számozott fejezetei több olvasási lehetőséget is nyújtanak az olvasónak. Másképp értelmezhetjük a történetet, ha az újraolvasás során nem oldalról oldalra haladunk, hanem a fejezetek sorrendjét követjük.

Nem szokványos könyvbemutató volt a vasárnapi;

szinte végigkísérte az egészet az, hogy Vámos, mint mentor volt jelen és Kovács a diák, aki a legnagyobb tisztelettel néz fel mesterére. Kovács Bálint szerénysége és Vámos Miklós dicséretei abszolút harmóniában voltak. Családias volt a hangulat annak ellenére is, hogy megtelt a terem. Érezni lehetett, hogy mindenki szereti azt a két embert lent a színpad közepén.

Fotó: Kardos Dániel

Vámos Miklós arra vonatkozó kérdése, hogy Kovács miért pont ilyen témához nyúlt regényében, mint az érintés elviselhetetlensége; az író azt felelte, hogy mindig olyan témákhoz nyúl, amibe bele tudja helyezni saját magát is, körül tudja járni. Elmondta, hogy ugyan ebben az esetben nem arról van szó, hogy az érintést ne tudná elviselni, hanem arról, hogy ahogyan mindenkinek, neki is vannak traumái és szorongásai, amik visszaköszönnek a regényben itt-ott.

Vámos Miklós kicsit sem szokványos könyvbemutatót vezetett. Én személy szerint nem voltam még olyan bemutatón, ahol az utolsó tíz perc átment egy mentor-tanítvány beszélgetéssé. Szokatlan volt látni, hogy író és író között mennyire működik egy-egy tanács. Nevezetesen ebben az esetben az, ahogy Vámos mesélt arról, hogy hogyan lehet napi munka mellett szépirodalmat írni: csakis úgy, hogy folyton írni kell. Ez számomra is hasznos és fontos tanács volt, és meg is fogadtam a jövőre nézve.

A hónap legmeghittebb vasárnapja volt a múlt heti. Nem gyakran lát az ember ennyi tiszteletet és szeretetet egyhelyen. 

***

(Kovács Bálint Junior Prima díjas kulturális újságíró, író. 

Vámos Miklós József Attila díjas magyar író, dramaturg, forgatókönyvíró.)

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük