Félelem nélkül nincs barátság – megnéztük az Éger című filmet

2023.11.28. | Ajánló, Film

Félelem nélkül nincs barátság – megnéztük az Éger című filmet

Nagy Borús Levente Éger című nagyjátékfilmjében, ami a Tantrum című kisfilmből nőtte ki magát, két gyermekkori jóbarát fordul egymással szembe, Károly és Zsolt. Évekre eltávolodnak egymástól, és akkor kereszteződnek útjaik újra, amikor az egyikőjük elveszíti mindenét, a másikuk pedig súlyos életközépi válságot él át.

Az Éger cselekménye a karakterek visszaemlékezéséből alkot egy teljes egészet. Kiindulva abból, hogy minden történetnek két oldala van, ezért a különböző nézőpontok feltárásával játszik a rendező. A múltra szinte senki nem ugyan úgy emlékszik vissza, a filmet végigkíséri az emlékezet pszichés kettőssége. Azzal, hogy az események monológ formában jelennek meg, így teljesen a nézőre van bízva, hogy kinek hisz, pusztán az alapján, hogy melyik szereplővel tud azonosulni, vagy épp melyik szimpatikusabb számára. 

A kétórás bűnügyi dráma, aminek a nagy része egy erdőben játszódik, 2023. november 23-án debütált a hazai mozikban. A Nagy Borús Levente által írt és rendezett Égerben megismerhetjük immár nem csak egyetlen szempontból, Károlyon keresztül a két jóbarát történetét, hanem Zsolti, Gergő és Endre bá’ a fiúk volt edzője is elénk tárják saját nézőpontjukat. Károly és Zsolt tragédiába fulladó története fájdalmasan tökéletes és kellőképp nyomasztó. Ennek ellenére egyetlen pillanatra se veszi le a szemét a képernyőről a néző, mert odatapasztja a tekintetét Péterfy Bori, Kálid Artúr, Schmied Zoltán eszméletlen monológja. 

És az Éger nem pusztán ennyi, hogy együtt lélegezhet a néző a színészekkel, hanem a film nem fél megmutatni, hogy félelem nélkül nincs barátság.

Nagy Borús rendezői tehetsége az Égerben, ott mutatkozik meg leginkább, hogy az arcunkba tolja, hogyan telepszik egymásra két ember, úgy hogy a barátságuk első pillanatában semmi rossz szándék nincs, pusztán az egyik örül, hogy van végre egy barátja, akivel végig focizhatja a nyarat, a másik meg menekül az otthoni gondok elől, és a sors keze, hogy találkoznak. 

Ebben a filmben pillanatok alatt értékelhetjük át a barátságok fontosságát, azok mélységét. A szemünk előtt romlik meg ennek a két embernek a kapcsolata, és mi nem tehetünk semmit ellene, nem rázhatjuk meg őket, csak tehetetlenül ülünk a vászon előtt miközben semmire sem vágyunk jobban mi magunk sem, mint hogy valaki megkérdezze tőlünk; minden rendben van?

Az Éger talán egyik legfájdalmasabb pontja az, amikor Károly és Zsolt semmihez nem hasonlítható elkeseredettsége, kilátástalansága kiteljesedik. Az a pont, amikor rájönnek, hogy mindennek nemsokára visszafordíthatatlanul vége lesz.

Ez a film megmutatja a legrosszabbak legrosszabikát, azt a tragédiát, amit csakis Károly és Zsolt tudott volna megállítani. És erre tesznek is kísérletet azzal, hogy megláthatjuk mindkettejük emberi arcát akkor, amikor az utolsó pillanatban feleszmélnek és kihúzzák egymást a gödör aljából. De ez a küzdés sem volt elég garancia, mert a gyanakvás végig ott maradt Károly fejében, mert félt attól, hogy sosem lehet szabad élete ha Zsolt mellette van. Arra az egyre az utolsó utáni pillanatban sem gondolt, hogy ő, saját maga volt a gátja önmagának. Mindvégig.

 

***

 

Nagy Borús Levente mesél, rendez, megmutatja mindannyiunk világát.

Ő az a rendező, aki eddig minden kisfilmjével (Tantrum, Diszfória) elérte, hogy zokogjak a képernyő előtt. Az Égernél sem volt másképp. Megkongat bennem egy vészcsengőt, velem marad és a végén megoldást is kínál. Nehéz filmek, nehéz témák, és éppen ezért minden figyelmet megérdemelnek.

Képek: Varga Sándor

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük