Gondolatsorok a papírválságról…

2023.07.19. | Cikkek

Gondolatsorok a papírválságról…

Egy író személyes véleménye:

Mi idézte elő? Milyen hatással van az írókra és a kiadókra? Hogyan úszhatjuk meg?

Az elmúlt évek nagyon nehéznek bizonyultak mindannyiunk számára. 2020 elején kirobbant Európában is a koronavírus. Emlékezetesen él bennem, ugyanis a kisfiam január elején született meg, és nem sokkal, hogy hazahoztuk, jöttek a hírek, hogy retteg a világ… Sokakat elvesztettünk, és amellett, hogy féltettük szeretteinket, félhettünk a gazdaság összeomlása miatt is.

Jöttek az intézkedések… Az iskolák bezártak, a vendéglátóegységek csődbe mentek, és mindenki áttért az online vásárlásra, hogy ne kelljen kilépniük az utcára.

Itt jön a képbe a papírválság, ami minden írót és kiadót érintett. Ennek oka, hogy a többszörösére növekedett árumennyiséget be is kellett csomagolni. Kínából is egyre kevesebb és drágább alapanyag érkezett Európába, és az elsődleges partnerek nem a magyar cégek voltak, mivel sokkal kisebb piac vagyunk, mint a többi, nagyobb ország. A papír kevesebb lett, az ára pedig több.

Hogy hogyan hatott ez az írókra és a kiadókra?

Nos, ez is ránk hozta a frászt. Legalábbis rám biztos. Éppen a végén jártam a regényem folytatásának, és reméltem, hogy ki tudom adatni.

Akkor szembesültem a ténnyel, hogy papírválság van. Nem tudtam hova tenni a dolgot, ezért elkezdtem utánajárni. Nem mondtam le azonnal a kiadásról, bár tudtam, hogy a remélt összeg a sokszorosára fog növekedni. Ez volt 2021 ősz közepén. Több mint egy év telt el a vírus kirobbanása óta. És valóban, a nyomdák léptek, és őket követték a kiadók is. Miért is fizetnék ki a különbözetet? Hiszen egy vállalkozás lényege a profitszerzés. Azonban nem mi vagyunk ennek a kereskedelmi láncnak a vége. Bár mi kifizetünk egy szolgáltatást, a célközönség mégis az olvasók. A könyvek ára megemelkedett, a vásárlóink helyzete pedig nehezebbé vált. Könyvet venni nem elsődleges senki számára. Számlák, ételek, hitel, albérlet stb… És mivel ezek a tételek is megemelkedtek, így az olvasnivalóra már nincs pénz.

Mi lenne a megoldás?

Mondjunk le a könyvekről? Vegyük meg használtan őket? Bármily meglepő, azoknak az ára is vészesen felment. Kilencezer forint egy használt könyvért, amit másnak dedikáltak? Nem tudom ti hogy vagytok vele, de kösz, nem! Persze vannak kivételek. 🙂

A személyes véleményem, és ötletem a megoldásra az e-könyv felfuttatása. Őszintén szólva én sem vagyok feltétlen oda érte. Hiszen nem tudod a kezedbe venni, megszagolni, nem lehet dedikáltatni, és nem tudod feltenni a polcodra, hogy a gyönyörű gerince díszítse a szobádat. Ugyanakkor egy gramm papír sem kell az előállításához. Mivel alapanyag gyakorlatilag nincs, ezért olcsóbb is. És bizony sok könyvmoly szembesül azzal a problémával, hogy nincs már hova tenni az új szerzeményt. Az e-könyv helyet sem foglal.

Milyen hatásai lennének annak, ha nagy mennyiségben állnánk át az e-könyv használatra?

Szakmailag nézve kimaradna a folyamatból a nyomda, ami a legdrágább szegmense a könyvkiadásnak. Tapasztalatom alapján, példányszámtól függően 100 ezer forinttól, akár 600 ezer forintig is tudnánk spórolni, ha csak e-könyvet adnánk ki. És emelnünk sem kellene az árakon, mert így semmivel sem került többe a kiadás, mint tavaly. (Kivéve, ha a szerkesztő, vagy a grafikus munkája drágult meg.) De ezt ti is tudjátok. Ez csak a személyes hatása a dolognak.

Azonban, ha mondjuk 100 író állna át a kizárólagos e-kiadásra, akkor rengeteg mennyiségű papír alapanyag maradna azoknak az iparágaknak, amik nem tudják kikerülni a papír használatát.

Ezzel már mi magunk is könnyíthetnénk a piacon.

Egy globálisabb szemléletet nézve más, nagyobb hatása is lenne az átállásnak…

Nem vagyok extra zöld, sőt belegondolva többet is tehetnék a környezet megóvásáért. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, és ha nem látom szükségét nem használok se papírt, se műanyag zacskókat. A személyes véleményem az, hogy még egy fajáték is jelentősen növeli a kivágott fák mennyiségét, amelyek viszont elengedhetetlen elemei életünknek.

Ha a világ átállna csak az elektronikus kiadásra, akkor sok erdőt menthetnénk meg.

Ebben a modern világban nem lehet probléma számunkra. Az e-olvasót csak egyszer kell megvenni. Vannak nem túl drága példányok is. Ajándékba is lehet adni, hiszen nem ízlésfüggő, mert a megajándékozott utána a neki tetsző könyveket vásárolhatja meg. De ha még sincs pénzünk egy ilyen készülékre, akár gépen vagy okostelefonon is lehet olvasni ingyenes applikációk letöltése után. A mai világban már majdnem mindenkinek van okostelefonja. Nem a legkényelmesebb, de saját tapasztalat alapján mondom, hogy nem is olyan kényelmetlen, mint sokszor egy nehéz könyvet tartani. Nem is beszélve arról, hogy az mindig a zsebünkben van. Tehát, ha váratlanul felszabadul egy kis időnk, akkor bármikor előkapjuk és olvashatjuk a szomjazott regényt.

Azt már tudjuk, hogy vannak előnyei, de mik a hátrányai ez e-könyvnek?

Sok könyvmoly szenvedélyesen szereti a nyomtatott könyvek illatát. Szereti fogni a kezében, lapozgatni. Dedikáltatja a szerzővel, ezzel az eszmei értékét növelve. Ezeket nem kapjuk meg ez elektronikus változatával. Nem is beszélve arról, hogy egy vírusnak, vagy egy tönkrement gépnek köszönhetően elvész. 🙁 Ezzel szemben a nyomtatott könyvet, miután kiolvastad, felteszed a polcra, és ott biztonságban van. Ha csak nincs egy hiperaktív gyerkőcöd, aki odaviszi a széket, hogy ráállhasson, levehesse és a maga kis csodálatos módján elkezdje lapozgatni.

Mit kell tennünk olvasóként, hogy elérhessünk egy ideálisabb jövőt?

Mind ismerjük a kereslet-kínálat elméletet. Ha nincs kereslet a papír alapú könyvre, nem is fogják legyártani, ezzel csökkentjük a fogyasztást, és könnyítjük a papír piacot.

Olvasóként annyi dolgunk van, hogy nyomtatott könyvek helyett e-könyvet vásárolunk. Tudom, hogy sokaknak ez a gondolat nem a legcsábítóbb. De ha belegondolsz sok jó hatása lehet ám számunkra is. Az e-könyv olcsóbb, pénztárca-kímélőbb. Akár a megspórolt pénzen több könyvet is meg tudsz vásárolni magadnak. Ha rendelni szoktad a könyveidet, akkor ez esetben nem kell fizetned a szállításért. Nem kell várnod. Azonnal megkapod. Ha boltba szoktál járni, időt nyersz. Ez alatt az idő alatt több könyvet is kiolvashatsz. Nem lesz hely hiányod a polcon, ugyanis több száz könyv elférhet a kezedben, a telefonodon vagy e-olvasódon. És hamarabb meg lehet szokni az átállást, mint gondolnád.

Mi a dolgunk nekünk, íróknak?

Íróként már könnyebben befolyásoljuk a dolgok menetét. Abban az esetben, ha a regényeinket csak e-formátumban adjuk ki, akkor az olvasónak nem lesz választása, hogyan vegye meg.

Vigyázat! Ennek hátulütője is van. Bár nem sikerült mind a két oldalát megvizsgálnom a dolognak… A saját példámmal élve: kb. egy év alatt megvettek a regényem nyomtatott verziójából 200 darabot, míg az e-formátumból csak 15-öt. Persze nem ismerjük ennek azon verzióját, ha nem lenne kézzelfogható formája. Tegyük fel, ha nem gyártottak volna le egy példányt sem, csak az e-könyvet vásárolhatták volna az olvasóim, valószínű máshogy alakult volna. Ugyan biztos vagyok benne, hogy lennének olyanok, akik ez esetben nem vették volna meg, de valószínű többen, mint 15-en. Én pedig spórolhattam volna cirka 400 ezer forintot. 🙂

Konklúzió: Lehet, hogy eleinte furcsa lenne egy hirtelen átállás. Sőt sokan veszteségként élnék meg, ha a kedvenc írójuknak nem jelenne meg többé máshogy csak e-könyvként a regénye… Talán egy röpke 100 év múlva már el sem tudjuk képzelni máshogy az olvasást, csak eszközön keresztül. Mindenesetre, szerintem hosszútávon több pozitív hatása lenne, mint negatív.

Én mindenképp megpróbálok erre a formára átállni, mint író, és olvasó is. Szeretnék a változás része lenni. Én így tudom befolyásolni a dolgot, és csak remélni tudom, hogy a világ hasznára válik majd a nézetem.

Ezek voltak az én személyes gondolataim a papírválságról, érintve kicsit a fák tömeges kivágásának problémáját is. Köszönöm, hogy elolvastátok a cikkemet! Remélem találtatok benne számotokra hasznos információkat.

Fodorné Lengyel Zsuzsa

További cikkek a kategóriákban:

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük