Kimmel Gábor: A siralomházban

2023.11.03. | Novella

A siralomházban

– Ez volt az életem. Nem voltam jó ember és a rossz utat választottam… hát, a rosseb bánja! De gyilkolni… azt nem kellett volna, azt bánom nagyon.

Gondolataiban mélyen elmerülve bámulta cellája rácsait. A béklyó mély barázdát vágott alkarjába és a bokájába. Nem érdekelte, mint ahogy az sem, hogy nagy és sűrű szakállát szalmaszálak díszítették. Szalmaszálak, melyek fekhelyül szolgáltak számára a cella nyirkos levegőjében.

Mert azok a cellák nem olyanok voltak, mint a mai, modern leszármazottjaik. Szalma jutott a tyúktolvaj és a gyilkos alá is. Amolyan törvény előtti egyenlőség gyanánt. Bár rájuk aligha vonatkozott már a törvény, hiszen jogaik nem voltak. A börtönőrök szemében sem voltak ők emberek. Mint a kutyának, olyan sorsuk volt.
Reggel megkapták az egy tányérnyi híg löttyöt, amit levesnek hívtak, mellé pedig egy kis darabka kenyeret, ami jobb napokon nem volt penészes. Gondolták, jó nekik így is, hiszen ők amolyan törvényen kívüliek. 

– De gyilkolni… azt nem kellett volna, azt bánom nagyon… futott át agyán lelkiismerete rezdülése, ami attól a perctől gyötörte, hogy azt elkövette. 

Pedig nem volt ő annyira rossz ember, földnélküli parasztnak született. Egyszerű életet élt, nem ártott senkinek. Szép, szőkehajú mátkája is volt. De a sors kegyetlen.
Amint elérte azt a kort vitték is katonának. Tíz évet szolgált az osztráknak, vad csatákat élt túl. Csak azért, hogy hazatértekor öreg szüleit a temetőben, mátkáját más feleségeként lássa viszont. Munkára sehol sem fogadták fel, csak az üldöztetés jutott neki osztályrészül. Így hát otthona az erdő lett.

Nem élt törvényes életet. Lopott, de soha nem a saját fajtájától. Attól, akitől elvette, annak még kétszer annyi maradt. Kis csapatot alakítottak cimboráival, akiket az idők során látott meghalni. Volt, akit betegségben, volt, akit pandúr lőtt agyon és volt egy… volt egy, akivel együtt ivott a csárdában.
Egy nagyobb rablás után mulatni mentek. Vígan folyt a bor, mint dél felé a Duna. De amíg a Duna vígan egyesül a Tiszával, addig az ő útja itt végérvényesen kisiklott.
Mert, azon a végzetes éjjelen megjelent egykori mátkája és cimborája szemet vetett rá. Tudta, hogy férjnél van, ezért nehéz szívvel igaz, de nem kereste a társaságát. De barátjának ez nem jelentett akadályt. Már-már erőszakkal közelített az asszony felé, ekkor futott át az agyán valami.

Az asszony védelmére kelt. Barátja ekkor rántott kést. Ő a dulakodásban csak kicsit sérült, de a kés barátja szívében fejezte be útját.
Az asszony, mint aki nem ismerte volna az esetet, csendőrért futott és megvallotta, hogy egy marcona külsejű, szakállas férfi tört az előbb meghalt férfi életére.
Itt ért hát körbe a történet. Szomorú, mint ahogy a szegény nép sorsa is. Reménytelen és igazságtalan, de néha azért lehet kiút.
– De gyilkolni… azt nem kellett volna, azt bánom nagyon… mondta el még utoljára mielőtt kinyílt volna a cella ajtaja, hogy érte jöjjenek, és az akasztófához kísérjék.

Kimmel Gábor

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük