Kiszoríthatja-e az e-book a hagyományos könyveket?

2023.10.21. | Cikkek

Kiszoríthatja-e az e-book a hagyományos könyveket?

Milyen szempontok alapján választhatunk, és kell-e valójában választani. Hadd kezdjek a személyes véleményemmel. Én a papír alapú, hagyományos könyvek kedvelője vagyok. Főként kedvtelésből olvasok, szeretem a papír illatát, szeretem amikor a régi könyveknek már sárgák a lapjai. Az olvasás kikapcsol. Ehhez az élményhez nekem a „rendes” könyv illik, nem egy újabb kütyü. Monitor előtt dolgozom, így a nap végén szívesebben nézem a papírt. Az e-könyveknek azonban vitathatatlan előnyeik is vannak, ma már kikerülhetetlen jelenség. A technológia fejlődésével ajánlatos lépést tartani, és ebbe a könyvpiac is beletartozik. De mint mindennek, ennek is megvan a maga előnye és hátránya is.

E-book a könyvpiacon
Az e-könyv a kétezres években terjedt el a köztudatban de az ötlete szinte egyidős a számítógéppel. Feltalálójának az amerikai Michael S. Hart-ot tartják világszerte. Ő hozta létre ugyanis a Gutenberg Project-et 1971-ben, melynek célja írásos művek digitális megőrzése volt, és digitalizálta például az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát is. A legelső e-book olvasó készülékek ezek után 1998-ban jelentek meg: az egyik népszerű készülék a Rocket Ebook volt, ez egyszerre 10 könyvet tudott tárolni, valamint a SoftBook, amely pedig 1500-100 000 oldalt. Az utóbbi húsz évben a számítógép-alapú kommunikációs hálózatok felpörgették az elterjedését. Az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő, Amazon által forgalmazott Kindle eReadernek 2007-ben jelent meg első verziója.

Az Association of American Publishers (AAP – Amerikai Kiadók Szövetsége) felmérése alapján a 2010-re jutó összes könyvvásárlás közel 10 százaléka az e-könyvek forgalmából adódott. Az Egyesült Államokban tehát, persze jórészt az Amazon sikerének köszönhetően, megtörtént az áttörés. Nem úgy az európai piacokon. A rosszabb eladási adatok egyik oka, hogy míg az amerikai piacon jóval olcsóbb egy e-kiadvány, mint egy nyomtatott darab, Európában az árkülönbség ritkán haladja meg a 20-30 százalékot.
Az e-könyvek egyik jellegzetessége, hogy nem terheli őket nyomtatási költség, előállításuk jóval olcsóbb, a virtuális formának köszönhetően pedig jobban és gyorsabban terjeszthetőek az interneten, mint a nyomtatott változatok.

A hazai kiadók azonban többnyire vonakodnak e-formátumban kiadni egy könyvet. A könyvszakma egészét igen rosszul érintette a világválság, sokan a mai napig nem heverték ki a hatásait, ezért óvatosan vágnak bele bármiféle újabb piaci modellbe már így is jócskán fogyatkozó forrásaikból.
Magyarországon a két legnagyobb terjesztő, a Sanoma Média Budapest és az eKönyv Magyarország is csupán néhány száz megfelelően formázott magyar e-könyvet forgalmaz, ami nagyon kevés. Ahhoz, hogy a piac beinduljon, több ezer e-könyv kellene. Ha marad a mostani állóvíz, akkor vélhetően előbb-utóbb a Google és az Amazon nagy erőkkel bevonul Európába és Magyarországra is, és elviszi a piacot.

A könyvrajongók dilemmája

A könyv lapjait lapozgatva egészen más érzés fogja el az embert olvasás közben, mint egy képernyőt nyomkodva. Mindkét megoldásnak megvannak előnyei és hátrányai, azonban nehéz választani közülük, hiszen a papírlapok érintése, lapozása és a könyv illata nem helyettesíthető dolog, ezeket egy elektronikus eszköz nem képes megadni.
Számos kisebb tanulmányból az derült ki, hogy a papíralapú olvasás jobban fejleszti a memóriát és segíti a koncentrációt. Néhány éve a The Guardian egy norvég kísérletről számolt be, melynek során a résztvevőknek el kellett olvasniuk egy novellát Kindle-ön és papírkönyvben is. A hagyományos könyvet olvasók nemcsak empatikusabban és elmélyültebben olvastak, de jobban emlékeztek a cselekmény megfelelő sorrendjére is. Ennek oka az lehet, hogy ha hagyományos könyvet olvasunk, aktívan részt veszünk az olvasásban, érzékeljük a haladást, ami segíti a memorizálást, a mentális rekonstrukciót.
Ugyanakkor a Library & Information Science Research folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány megállapította (www.popsci.com), hogy a gimnazisták körében egyöntetűen az elektronikus dokumentumok arattak, talán mert ez a formátum közelebb áll már hozzájuk (telefonjuk, laptopjuk miatt), mint a papíralapú könyv. A tanulmányban azt is olvashatjuk, hogy az e-könyvek soronkénti mindössze két-három szóra való redukálása segíti a diszlexiás olvasókat, növelni tudták az olvasás sebességét és a szövegértésük is javult. A pozitív fejlemények mögött valószínűleg az áll, hogy a diszlexiások figyelmét leterhelik a papíron sűrűn teleírt oldalak, de az e-könyveken beállított kevés szó még jól befogadható nekik. A gyengén látók szintén profitálhatnak az e-könyvekből, mivel számos lehetőséget kínálnak a szöveg méretének és a sorközök módosítására.
A legtöbb elektronikus olvasóeszköz, a fentebb említett nagyítón kívül, több kényelmi funkcióval is rendelkezik. Ilyen például a szótár, amely idegen nyelvű könyvek olvasása közben roppant hasznos az olvasónak.
A döntés a két opció között nehéznek bizonyul sokak számára, de mindenkinek saját életmódjához kell igazítania szokásait, hiszen minden ember különböző.

Technikai háttér – az e-olvasó

Hazánkban hatalmas mennyiségű olyan készülék fogy évente, amely alkalmas az e-könyvek megjelenítésére, beszéljünk tábla-PC-kről vagy akár okostelefonokról. Ha rendszeresen e-könyvet olvasunk, akkor mégis az e-book olvasó a legjobb választás. Ez egy speciális eszköz, amelyet kizárólag elektronikus könyvek olvasására szántak. Ehhez azonban jól felszerelt, jobban, mint egy telefon vagy egy tablet. Általában elegendő memóriakapacitással rendelkezik akár több száz könyv tárolásához, egyszerű a működtetése, és ami a legfontosabb: az akkumulátor egyetlen töltéssel több hétig tart. Az e-könyv olvasó legnagyobb előnye a képernyő, amely hűen utánozza a papírt, az E-Ink technológiának köszönhetően tökéletesen olvasható még erős napsütésben is, ugyanakkor a szemünknek is kényelmesebb, mint egyéb elektronikus eszközök kijelzője. A jó minőségű e-olvasó azonban komolyabb befektetést igényel.

Melyik a zöldebb

Az egyik legtöbbet hangoztatott érv az elektronikus „könyvek” mellett az, hogy akár több száz könyv is elfér rajtuk, így rengeteg fát kímélünk meg, ha ezzel olvasunk. A kérdést egyáltalán nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Az e-olvasó előállításához olyan ritka anyagok bányászatára van szükség, hogy ez az ipar az egyik leginkább pusztító az ökoszisztéma számára. Emellett olyan kemikáliák jutnak a természetbe a gyártás során, amelyek szintén visszafordíthatatlan károkat okoznak. Fontos az is, hogy a könyv csupán gyártásakor igényel energiát, míg a folyamatos töltéssel az e-book egész élete során használja az áramot. A könyvnyomtatás olyan ipar, amely egyre inkább zöldül. Ha vigyázunk rájuk, és olvasás után „megforgatjuk” őket a használtkönyv-piacon, valamint igénybe vesszük a könyvtárainkat, akkor a hagyományos könyvek jobban kímélik a környezetet mint elektromos társaik. Egy papír formájú könyv soha nem merül le és nem is hibásodik meg, mint egy e-book olvasó, ami ha hulladékká válik is gondot okoz, nem úgy, mint egy sima papíralapú könyv.

Az e-könyv az íróknak is új lehetőség

Az e-könyv választásának dilemmája nem csak az olvasókat, hanem az írókat is ugyanúgy érinti. Csábító, főleg ha az író magán kiadásban gondolkodik, hogy az e-könyv kiadása jóval olcsóbb a hagyományos verzióhoz képest. Könnyebb kiadni, könnyebben eljuttatható a vevőkhöz, egyszerűbb a terjesztése és interaktív elemeket is tartalmazhat. Sok első könyves író választja azt a lehetőséget, hogy az e-könyvként kiadott regényt ingyenesen elérhetővé teszi. Így ugyan nem lesz bevétele, de a letöltések száma megsokszorozódik, és nagyobb számú olvasó tábor alakulhat ki viszonylag rövid idő alatt. Ez a későbbiekben, a következő könyv kiadásánál például, komoly előnyt jelenthet, akár a kiadókkal folytatott tárgyalások során is.
Az olvasás élménye egyedi, mindenki másképp éli meg, és nem is mindig az élmény miatt olvasunk (tanulás, kutatómunka stb.). Azt gondolom a hagyományos, papír alapú könyvek nem fognak megszűnni, az e-könyv nem fogja soha teljesen kiszorítani őket, hiszen a jó könyv érték. Vannak azonban olyan szituációk, élethelyzetek amikor az e-book választása a jó döntés.
Te az olvasók melyik csoportjába tartozol? Elektronikusan vagy hagyományosan szeretsz olvasni?

Kollár-Tóth Zsuzsanna

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

1 Comments

1 hozzászólás

  1. Blaskovics Laszlo

    16+ éve csak eBook-ot olvasok vagy hallagatok. Külföldön élek, ezért nem lehet a könyv árának majdnem duplájáért ide szállítatni a könyveket. Nekem már nem hiányzik a fizikai példány. Sőt! ha akarom, több száz könyv van a zsebembe és ha olyan helyen vagyok, ahol nem tudok olvasni, akkor felovastatom egy app-al. Így még akkor is tudok „olvasni”, amikor nem tudom a kezembe tartani a könyvet. Gyaloglás, vezetés, főzés. De szerintem mindenki készüljön fel, hogy eljön az a pont, hogy el kell engedje a papír alapú könyvet. Megfizethetetlen lesz az előállítása, szállítása, tárolása…stb. Úgy fog járni, mint a levelezés, képeslap küldés és a filmről való fénykép előhívás. Az új generáció már ebbe fog belenőni. Ha mindegyikünk tudná, hány hordó olajat égettek el, mennyi vizet használtak el a polcon heverő könyveink kedvéért, akkor más szemmel nézne rájuk. Kár érte, de senki ne feledje, hogy csak egy hordozó. A gondolat megmarad, csak más formátumban lesz elérhető. És ez a lényeg.

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük