Kollár-Tóth Zsuzsanna: Advent gyerekekkel

2023.12.01. | Cikkek

Örömteli várakozás vagy folyamatos stressz?

Mi felnőttek is tudjuk, hogy várakozni sokszor nehéz. Akár pár percet kell a postán sorba állni, akár több órát álldogálni egy rendelésen, igyekszünk ezt az időt is eltölteni valamivel. Manapság könnyű dolgunk van, előkapjuk a telefont és máris kitárul a világ. A gyermekeinkkel szemben is általános elvárás, hogy tudjanak szépen, nyugodtan várakozni, sok szülő még azt is szeretné, hogy ezt a problémát a gyermek oldja meg egyedül, foglalja el magát valahogy. Ebben azonban nekünk kell segíteni őket.

 

Ilyenkor jó, ha előre felkészülünk egy könyvvel, vagy valami halk játékkal. A váratlan helyzetekben jól jön ha van a tarsolyunkban valamilyen „szóbeli” játék, amihez nincs szükség semmilyen segédeszközre. Ezek lehetnek különféle szóláncok, kitalálósdi, a barkóbának is számtalan változata van, de akár magunk is találhatunk ki játékokat gyermekünk életkora és érdeklődési köre alapján.

De mi történik, ha olyan hosszan kell várakozni, ami egy gyermek számára felfoghatatlan idő, hetekig vagy akár hónapokig is türelmesnek kell lenni? Erre az esetre nagyon jó példa a karácsony, ami minden gyereknek az egyik legnagyobb ünnep.

Hagyományosan a karácsonyra való felkészülés idejét adventnek nevezzük. Az advent szó latin eredetű. Az „adventus” jelentése „eljövetel” és a Megváltó eljövetelére utal. Advent tehát a keresztények számára a Megváltó eljövetelére levő várakozás jegyében és a karácsonyra történő lelki felkészülés jegyében telik. Korábban az advent alatt szokás volt böjtöt tartani, miután karácsony estéjén naplemente után kezdődött az ünnepi karácsonyi időszak. Manapság már vallástól függetlenül, az ünnepre készülő időszakot adventnek nevezzük. A legtöbb ember számára ez a rohanásnak, az ajándékok beszerzésének, a takarításnak, a kalácssütésnek és a készülődésnek az időszaka.

Hogyan fér bele mindebbe még az is, hogy gyermekeinkkel minőségi időt töltve, az ő lelküket is felkészítsük az ünnepre? Hogyan segítsünk nekik abban, hogy a várakozás örömteli és izgalmas legyen. 

Adventi naptár

Az adventi naptár egy remek módja annak, hogy a gyerekek fel tudják mérni az idő múlását, kézzel foghatóvá válik az eltelt, és a még előttünk álló napok száma. Minden család a saját magának megfelelő naptárat választhatja. Vehetünk akár készen is, de mi magunk is elkészíthetjük. Az internet ebben is nagy segítségünkre lehet.

Akár huszonnégy rajzolt borítékot használunk, akár csodásan hímzett és kézzel varrott zsákocskákat, abban biztosak lehetünk, hogy csemetéinknél a siker nem marad el. Az adventi naptár azért is remek dolog, mert a tartalmát is teljesen személyre lehet szabni, lehet csokit tenni bele, de megtölthetjük más egyéb apróságokkal is, karácsonyi mesékkel, színezőkkel, kicsi ajándékokkal, élményekkel.

Karácsonyi visszaszámláló naptár

Újabb remek módja, hogy az idő múlását kicsit kézzel foghatóbbá tegyük a gyerekek számára. Ilyen naptárakat is vásárolhatunk készen, de akár magunk is készíthetjük, nem kell hozzá különleges kézügyesség. A gyerekeket is bevonva, maga a készítése is remek móka lehet. Nálunk évek óta egy papír hóember áll szolgálatban, akinek az orra egy milton kapoccsal van rögzítve, így lehet forgatni, és mutatja hány nap van még hátra karácsonyig.

Adventi koszorú

Az adventhez kapcsolódó szokások egyike az adventi koszorú. Johann Heinrich Wichern, német evangélikus lelkész készítette az első adventi koszorút az általa alapított gyermekotthonban, 1839-ben. Az adventi koszorúnak gyorsan híre ment és hamar el is terjedt, eleinte csak a protestáns, később már a keresztény családok is ezzel tették szebbé a várakozás időszakát. A protestáns koszorún hagyományosan négy piros gyertya van. A katolikus keresztény világban a három lila és egy rózsaszín kombináció terjedt el, ahol a lila a bűnbánatot és a megtérést, míg a rózsaszín az örvendezést jelképezi. A XXI. század adventi koszorúi többnyire az aktuális trend szerint készülnek, nem a hagyomány szerint. Sem színben, sem formában nem hasonlítanak a tradicionális adventi koszorúkhoz. Már nem elsősorban vallási értelemben, sokkal inkább a karácsonyra való várakozás és felkészülés részeként van jelen az életünkben. 

Az adventi koszorú, a sorban meggyújtandó gyertyákkal szintén segít a gyerekeknek az idő múlását követni, és a hosszú várakozási időt kisebb részekre osztja fel, hiszen a következő gyertyáig csak pár napot kell várni. Használjunk led gyertyákat a koszorúhoz, így a gyerekek is biztonságosan részt vehetnek a meggyújtásukban.

Mézeskalács

Szintén nagy hagyománya van ebben az időszakban a mézeskalács sütésnek. Bátran fogjunk bele a gyerekekkel együtt is. Nem az a cél, hogy a miénk legyen a faluban a legszebb mézeskalács, hanem az együtt töltött idő. Minden gyerek imád a konyhában segédkezni, igaz hogy egy-egy sütés, díszítés után minden ragad, de megéri a plusz feladat, amikor látjuk a gyerekek arcán, hogy milyen büszkék a maguk által készített édesség láttán. Válasszunk olyan receptet, amivel azonnal puha mézeskalács készül, a díszítést pedig nyugodtan hagyjuk más napra, se nekünk, se a gyerekeknek ne legyen túl fárasztó a tevékenység. A mézeskalács díszítésénél is szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, készülhetnek natúr, dióval, mogyoróval, mazsolával díszített kalácsok, de színes cukorszórással, arannyal, ezüsttel cicomázottak is.

Mézeskalács ház

Minden gyermek odáig van a mézeskalács házakért. Az elkészítése remek szórakozás lehet több napra is. Kezdőként ne kacsalábon forgó palotát építsünk, de így is biztosak lehetünk benne, hogy csemeténknek nem okozunk csalódást. Az én első mézeskalács házamat madzaggal kellett körbe kötni, hogy ne dőljön szét, a kisfiam mégis olyan büszkén mutatta mindenkinek, minta valami csoda készült volna a konyhában. Nyugodtan használjunk segédanyagokat, hogy megálljon, a ragasztópisztoly is jó szolgálatot tehet. Ne felejtsük el, hogy nem cukrászversenyre készülünk, csak a családnak szeretnénk örömet szerezni. Ha pedig végképp összedől, csak egy dínót kell mellé állítani, és kitartani amellett, hogy pont ilyet akartunk. Egy mézeskalács ház, főleg led fényekkel kiegészítve nagyon hangulatos dísze lehet az adventi időszakban a lakásnak.

Készítsünk együtt karácsonyi dekorációt

Ebben a tevékenységben is az a jó, hogy mindenki választhat magának a saját kézügyességéhez, szándékához, idejéhez illő feladatot. A legegyszerűbb papír díszektől kezdve az interneten számos ötletet, lehetőséget találunk, akár egy fél óránk van elkészíteni, akár egy egész délutánt szánunk az alkotásra. Ha a nappalit, étkezőt az ízlésünknek megfelelő, igazán szép, esetleg profi által készített dekorációval szeretnénk ünnepi ruhába öltöztetni, akkor a gyerekekkel készített díszekkel dekoráljuk ki a gyerekszobát. Döntse el a gyerek, melyik dísz hová kerüljön.

Készítsünk ajándékokat

Igen, nálunk is a Jézuska hozza még az ajándékokat, de én mindig azt mondom a gyerekeimnek, hogy be lehet neki segíteni. Akit szeretünk, annak készíthetünk és vásárolhatunk is ajándékot. Így a lebukás veszélye is kisebb, és azt is megtanulják, hogy nem csak kapni, hanem adni is jó. Örömmel készítenek apának mogyorós csokit, rajzolnak mamának hűtőmágnest. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni, de arra figyeljünk, hogy olyan személyt ajándékozzon meg a gyerek akiről tudjuk, hogy értékelni fogja, mert akkor élmény igazán, ha látja az örömöt amit az ajándékával okozott.

Figyeljünk magunkra is!

Ebben az időszakban is fontos, hogy azt közvetítsük mi magunk is a gyerekek felé, amit szeretnénk számukra tovább adni. Ha azt szeretnénk hogy, boldog, izgalmas, várakozással teli időnek élje meg ezt az időszakot, az csak akkor fog menni, ha mi is így éljük meg. Ha a gyerekünk azt látja, hogy a szülei idegesek, mindig sietnek, és görcsösen akarják, hogy ez most jó legyen, na akkor ez biztosan nem lesz jó! Tisztázzuk magunkban, hogy nekünk mi a fontos, és e-szerint tervezzük meg az adventi időszakot. Ha egyébként otthon ülős a család, nem most kezdjünk mindenféle programokra járni, de ne erőltessük az összebújós, bekuckózós meghitt estéket sem, ha jobban szeretjük a pörgést, a nyüzsgést, a forró csokit a karácsonyi vásár forgatagában. 

Emeljük át a múlt üzenetét és értelmezzük adventet napjainknak megfelelően. Ez pedig nem más, mint a szeretet és az egymásra figyelés fontossága. Ne másoknak, magunknak akarjuk megfelelni. Töltsünk annyi időt a gyemekeinkkel amennyit lehet, készüljünk együtt az ünnepre, és tudom, hogy sokszor nehéz megállni (nekem sem sikerül mindig), de ne hajtogassuk nekik, hogy látja ám a Jézuska, hogy mit csinálsz!

Kollár-Tóth Zsuzsanna

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük