Kollár-Tóth Zsuzsanna: „Mindenemet odaadnám, csak szűnjön meg a függőségem”

2023.10.30. | Cikkek

Kollár-Tóth Zsuzsanna: „Mindenemet odaadnám, csak szűnjön meg a függőségem”

Viharos gyorsasággal terjedt el a hír a médiában, hogy szombaton, los angelesi otthonában holtan találták Matthew Perry színészt. A Jóbarátok sorozat Chandler Bing-je 54 éves volt.

A sorozatban neki voltak a legmélyebb küzdelmei, amelyeket humorral és szarkazmussal próbált palástolni, ez tette a karaktert szerethetővé, népszerűvé. Sokan talán nem is sejtették a sorozat idején, hogy Chandler karaktere milyen sokszor táplálkozott Matthew Perry valódi traumáiból és személyiségjegyeiből. Matthew az élete során valahogy mindig képes volt arra, hogy mások számára szórakoztató módon dolgozza fel a fájdalmát, de ennek, mint mondta, ára van. 

Tavaly megjelent életrajzi kötetében végig vezet minket a saját poklán, de nem dagonyázik az önsajnálatban. „Annyi mindent írtak már rólam a múltban, ideje, hogy az emberek tőlem hallják a történetem” – szólt a könyv beharangozója.

Ahogy a legtöbb traumának, Perry évtizedeken át tartó gyötrelmének gyökerét is a korai években elszenvedett élményekben kell keresnünk. Mint sok gyerek, ő is magát okolta szülei korai válása miatt. Az önvád a soha meg nem szűnő, kínzó vággyal társult, hogy figyeljenek rá, hogy szeressék, ehhez a legjobb eszköznek a szereplés és a humor bizonyult már egészen kicsi korában. Perry hosszú éveken át remélte, hogy a szülei egyszer kibékülnek és újra egymásra találnak, az pedig, hogy mindketten újraházasodtak, és új családot alapítottak, olyan elmagányosodást idézett elő, amely iskolai kihágásokban, rossz jegyekben és folyamatos lázadásban öltött testet. 

Perry mindössze tizennégy éves volt, amikor barátaival, a Murray fivérekkel egyszer alaposan felöntött a garatra. Innentől kezdve szép lassan egyre gyakoribb vendég lett az életében az alkohol, később pedig az opiátok is.

Amikor elhatározta, hogy színészi karriert épít a siker nem jött rögtön.

Perry, mivel teljes meggyőződéssel hitte, hogy minden korábbi sérülésére, önértékelési problémájára, szeretethiányára a hírnév lesz a gyógyír, még attól sem riadt vissza, hogy térdre ereszkedve könyörögjön a Mindenhatóhoz, aki – úgy tűnik – meghallgatta, bár nem feltétlenül úgy, ahogy azt Perry elképzelte:

Istenem, azt teszel velem, amit akarsz! Csak add, hogy híres legyek! 

A megfelelési kényszer – ami a nevettetés iránti vágyból táplálkozott – olyan súlyos démonná nőtte ki magát az életében, hogy még egykori kollégáit is meglepte, amikor beismerte, mennyire görcsösen rettegett attól, hogy nem lesz elég vicces ahhoz, hogy az élő közönséget megnevettesse a forgatásokon: „Nem egészséges, az biztos, de előfordult, hogy elmondtam a szövegem, és ha nem nevettek, izzadni és görcsölni kezdtem, teljesen kiborultam.” A nézők nem is sejtették, hogy miközben a világ a lábai előtt hevert, ő kizárólag Vicodinnal, vagy éppen egy üveg vodkával, Xanaxszal és kokainnal tudott átvészelni egy-egy napot.

2018-ban olyan súlyossá vált az állapota, hogy a túlzott opiáthasználat miatt tíz napon át nem tudtak a salakanyagok távozni a szervezetéből, míg végül vastagbél repedést szenvedett. A színészen életmentő műtétet hajtottak végre, majd kómába esett, és az orvosai mindössze két százalékot jósoltak az életben maradására. Ő mégis magához tért, és visszatért az életbe. Ezután öt hónapot töltött kórházban, újra meg kellett tanulnia járni, számtalan műtéten esett át. 

Perry még élni szeretett volna. „Mindenemet odaadnám – pénzt, hírnevet, anyagi javakat –, hogy albérletben lakhassak. Inkább aggódnék a pénz miatt, csak szűnjön meg a betegségem, függőségem.” Bízott abban, hogy még megtalálja a szerelmet, és apa lehet. Missziója lett, hogy más függőknek segítsen. Ma már tudjuk, hogy ezek az álmok csak álmok maradtak.

A szenvedélybetegség olyan, mint Joker. Fel akarja perzselni a világot.” 

 

Forrás: Matthew Perry: Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet, Könyvmolyképző Kiadó Kft, 2022

Kollár-Tóth Zsuzsanna

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük