Kovács Liliána: Együtt Egymásért, avagy az írók sötét oldala

2023.10.30. | Cikkek

Együtt Egymásért, avagy az írók sötét oldala

“Az enyim, a tied mennyi lármát szűle, Miolta a miénk nevezet elűle.” – Sokunknak ismerős lehet ez az idézet Csokonai Estve című művéből.

Korábban Lione ellátott minket, frissen publikált, illetve publikálni készülő írókat marketingtanácsokkal. Sok igazságot és kreatív megoldást megosztott velünk, amiből sokat tanulhattunk. Az általa felsorolt fogások önmagunk, más és saját, illetve másik szerző munkájának népszerűsítésére szolgál. Ezzel szemben viszont azok, akik elolvasták, nagy valószínűséggel azért tettek így, hogy kizárólagosan csak a saját megjelenő könyvük esetében alkalmazzák.

Persze tisztelet a kivételnek, de általánosságban elmondható, hogy író írónak konkurense. Sokan nem reklámoznak mást szívesen az oldalukon, mert attól tartanak, hogy elvesztik az olvasóikat. Ez tévedés. Ha egyszer megnyerted egy olvasó szívét, azt nem más munkájának hirdetésével fogod elveszíteni, hanem a sajátod minőségének hanyatlásával. Tény, nem várhatjuk el az olvasóktól, hogy minden könyvet megvegyenek; van, hogy néhány mű a másik rovására kerül az eladótérbe illetve a vevők polcaira, de ezt nem az fogja eldönteni, hogy te kinek a művét reklámozod az olvasódnak.

Hogy ezúttal miért ezt a témát választottam a cikkemnek? Hát mert az ÍróTesók tagja vagyok!

Mint ahogy a csoportunk neve is jelenti, azért jöttünk létre, hogy segítsük egymást, mint a testvérek. A célunk az, hogy az írók egymással összefogva népszerűsítsék a másik könyveit, ezáltal egy olyan összetartó közösséget formálhatunk, amelyekben az egyének nem önmagukért küzdenek, hanem a csoportért is. Együtt vagyunk egymásért; támogatunk és segítünk, hogy a tagok közelebb kerüljenek a céljukhoz. Bármilyen kérdés van a könyvkiadással, zsánerrel, világteremtéssel, pszichológiával kapcsolatban, azt legjobb tudásunk szerint válaszoljuk meg. A több mint hatszáz tagot számláló csoport tudása és élettapasztalata olyan erény, amit az ember egyedül sosem tanulhatna meg könyvből. Egységünknek köszönhetően már közös munkán dolgozó tagokkal is büszkélkedhetünk, ráadásul a létszámunk is egyre nő.

Eme utóbbinak azonban – mint minden jó dolognak – lett egy árnyoldala is, ami korábban a legfontosabb volt: elfeledkeztünk egymásról. Sokan úgy használják az ÍróTesókat, mint egy felületet, amin megoszthatja a saját munkáját, miközben mások bejegyzéseire rá sem néz. Egyszóval vannak, akik önzően használják fel a csoportot; nem veszik észre, milyen sokan járnak ugyanabban a cipőben, amiben ők és hogy együtt mennyi mindenre képesek lehetnének.

Ennek a magatartásnak köszönhető néhány új szabály bevezetése (pl.: a keddi promónap), és néhány negatív tapasztalat az ÍróTesós projekttel kapcsolatban (pl.: valaki hirdette az írótesóját, de a másik nem volt erre hajlandó vagy hanyagul tette meg azt).

Saját magunk és munkánk promóciójának megvan az az árnyoldala, hogy dicsekvő látszatot kelt. Ez még inkább igaz, ha ezt egy „konkurens tagok” által alkotott közösségben osztja meg az ember, nem a potenciális olvasók számára teszi azt elérhetővé. A legjobb út erre a csoport eredeti célja, azaz ha az egyik író a másik szerző munkáját népszerűsíti a saját olvasóközösségének és ugyanez megtörténik fordítva is. Amellett, hogy új embereket érhettek el, az olvasók titeket is jobban figyelemmel fognak kísérni, hiszen a szerénység és a nyitottság, a nem csupán önmagunk nevesítése pozitív érzéssel töltheti el a követőket – és ha már követők, a számuk is nőhet a szélesebb célközönség elérése miatt.

Az írók egy rétege – sajnos vannak az ÍróTesókban is ilyenek – azt hiszi, hogy sok megosztással kész is van a marketing, de téved. Lione szépen elvezetett minket a cikkjében, hogyan kell jól csinálni ezt a „sötét mágiát”. A megosztás csak két homokszem a sivatagban, pláne, ha te mint író teszed ezt a saját írásoddal. Hitelességét veszti, ha a tulajdon munkádról – nagyon leegyszerűsítve – azt állítod, hogy érdemes megvenni és elolvasni. Olvasóként te megvennéd az ilyen könyvet? Felfigyelnél rá? Sokkal nagyobb esélye van annak, ha egy becsült, sok követővel rendelkező kortárs író, blogger, vlogger vagy cikkíró ajánlja.

Erre vagyunk itt mi! 🥰

Kovács Liliána

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

2 Comments

2 hozzászólás

 1. Hamerli Éva

  Azt a! Kedves Lilián, egy újabb negyedórát adott – nem csak egyszer olvastam írását, hogy elhiggyem, jól látom, értem – a digitális intelligencia imádatának idejében, amikor mégis örülök, hogy megélhettem ezt a kort. KÖSZÖNÖM. A Csoportba lépésemkor látott, ÉRTETT-ÉRZETT „együtt egymásért” szlogen ragadott meg. Tán figyelemmel kísérhető, hogy – amint jelezte cikkében – együtt örülök írótársaim sikerének, ha volt kérdés, amikor tudtam segítettem. Részemről inkább azon vagyok, hogy oldalamon minél több Írótársam csodáját láthassák ismerőseim. Szerintem ott kezdődik az elfogadás, a fejlődésre készülés, hajlandóság, amikor tiszteletben tartjuk más munkáját, alkotását, netán akkor is, ha nem értünk-érzünk vele egyet. Kikkel kapcsolatot tartok, hasonlóan gondolkodunk – szerintem. Figyelünk egymásra, segítjük egymást. Bízom benne, hogy érthető voltam, kívánok MINDENKINEK további sikerérlelést, sok sikert!

  Válasz
 2. Hamerli Éva

  Kedves Lilián!
  Csodálatomat, köszönetemet tartalmazó bejegyzésemet sajnos nem engedélyezte a rendszer, azért most csak ennyit: KÖSZÖNÖM

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük