Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

2023.12.04. | Ajánló, Film

Semmelweis filmajánló

1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a legjobb filmnek járó díjat a torontói EU filmfesztiválon.

Koltai Lajos rendezte ezt a remekművet Maruszki Balázs forgatókönyvéből. Kettejüknek jár a legnagyobb elismerés. A filmben felvezetett bonyodalom és egyre növekvő feszültség hatására a néző katarzisok sorát élheti meg. Ez persze a dramaturgért felelős Goda Kriszta érdeme is; és nem maradhat le a két főszereplő sem. Vecsei H. Miklós hihetetlenül alakította Semmelweis Ignác lelkiismeretes és törekvő karakterét. Nagy Katicára mintha rászabták volna a húgáért bármire kész Emma Hoffmann szerepét, mindeközben mégis erős, odaadó támasza és “jobb keze” volt Semmelweisnek. Zseniális párost alkottak. 

A film egyedisége, hogy szinte minden szálat elvarr; nincsen benne olyan felesleges jelenet, amelynek ne lenne szerepe a történet alakításában. Ez a film tökéletes alapja lehet bármilyen rendező tanulmányainak – állítom ezt laikusként. Mégis engem igazol az, hogy minden érthetően és logikusan épült egymásra, ami sok filmnél nem mondható el. A néző ha egy kicsit is szemfüles, már azelőtt rájöhetett a megoldásokra, hogy azt a szereplők, történetvezetés elárulták volna. Ez mégsem szól a film ellen. Ugyanolyan feloldozással járt a csattanó, mintha teljes homályban bolyongtunk volna.

A korrajz és a nyelvezet is hiteles volt. Egy kis jelenetspoiler, hogy igazoljam ezt: amikor az igazgató rászól az orvosokra, hogy “az ő kórházában úgy civódnak, mint a kocsisok”. Megmosolyogtatott ez a hasonlat azzal, hogy mennyire odaillő és találó volt. Emellett a készítők éreztették az akkori helyzetet Bécsben; a nagyhatalom nyomása ellenérzést váltott ki mind a két félből. A vásznon a magyarok és osztrákok közötti feszültség, a magyarok lenézése is megjelent. 

A film elkészülte mögött álló zsenialitás és szakértelem kétségtelen, azonban mégis akadnak megkérdőjelezhető mozzanatok.

Az egyik főszereplő sorsa a film végére tisztázatlan maradt. Illetve akadt olyan jelenet, ahol túljátszás is fellelhető. 

Ennek ellenére egyáltalán nem kérdés, hogy melegszívvel ajánlom-e mindenkinek ezt a művet! 

Amennyiben már láttad a filmet, elolvashatod a róla szóló spoilereket is tartalmazó cikket ezen a linken:

Semmelweis filmkritika és ajánló

 

Képek forrása: port.hu

További cikkek a kategóriákban:

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük