Kozma Lilla Rita: Mindenkinek szüksége van arra, hogy mellé álljanak – Hodász András új csatornát indít

2023.11.10. | Cikkek

Grafikus: Vad Bence

Mindenkinek szüksége van arra, hogy mellé álljanak – Hodász András új csatornát indít

Hodász András, egy éve köszönt le a méltán híres Papifrankó* csatornától. Azóta sok mindent történt már, többek között az, hogy idén februárban a nyilvánosság elé tárta, hogy gyermekkorában szexuális visszaélést követtek el ellene.

 

Tisztelem őt bátorságáért és kiállásáért, hiszen ma, Magyarországon bántalmazás történetekkel előállni nagyon nehéz. Mert fel kell készülni a legrosszabb eshetőségre: megkérdőjeleznek minket, és hallgathatjuk a miért pont most, miért ennyivel később hőzöngéseket.

András kiállása megerősített abban, hogy nem szabad csendben maradni, ha bántanak minket. Utat kell adni a fájdalomnak, és a dühnek, ami felgyűlt bennünk az évek alatt, amikor azt éreztük, hogy nincs senki, aki értene minket. 

Valami egészen elképesztő, kapcsolódást, felszabadulást és egyben szabadságot éreztem, és érzek azóta is.

A gyógyulás sosem lineáris, mindig van valami, ami megborít minket, ez mutatja, hogy érző emberek vagyunk. Traumát feldolgozni nem egyszerű, és azt hiszem teljesen jól lenni sosem lehet, csak pillanatok vannak, amikor minden klappol, aztán tizedmásodperc alatt összetörhet minden. 

Hálás vagyok neki, hogy nap mint nap tesz önmagáért, hogy a legnagyobb viharaiban is szeretettel és empátiával fordul másokhoz. Hogy megy előre, annak ellenére, hogy tudatában van annak, hogy bármikor célkeresztbe kerülhet. András szavaira érdemes odafigyelni, akkor is, ha fájdalmasak, és nehezek. Sőt, leginkább azért. Hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy mellé álljanak.

***

Grafikus: Vad Bence

Magyaroszágon mára már fojtogató lett a levegő, annyira, hogy aki teheti elmenekül.

Magyarország egy olyan ország lett, ahol bármelyik pillanatban te is lehetsz az a kiszolgáltott akit meghurcolnak, mindegy miért, csak az számít, hogy aztán abból később nyerészkedni tudjanak. 

Magyarország olyan hely lett, ahol nem lehetek önmagam, és nem beszélhetek szabadon. 

Olyan hely, ahol szinte teljesen megszűnt a társadalmi diskurzus.

 

A Papifrankót ugyan elhagyta Hodász, de most új csatornát indított azért, hogy kezdjünk el újra beszélgetni egymással. A csatorna Aeternum nevet kapta. Itt többek között Isten kapcsolatról, és örökkévaló értékekről lesz szó. Hodász András meghívott vendégeivel arra törekszenek majd, hogy társadalmi párbeszédet indítsanak. A csatornát elérheted Youtube-on, Instagramon, és a TikTok-on is. (aeternum_csatorna)

Grafikus: Vad Bence

 

Hodász András (laicizált római katolikus pap, újságíró)

*Papifrankó csatorna (vallással kapcsolatos témák, nem csak vallásos embereknek)

Kozma Lilla Rita

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük