Az A.I. Art, azaz a Mesterséges Intelligencia művészete

2023.10.03. | Ajánló, Cikkek

Az A.I. Art, azaz a Mesterséges Intelligencia művészete

Mit szólnál, ha bármi, amit leírsz, megvalósítható lenne? Akár új fajokat és látványvilágot is létrehozhatsz egy sci-fi vagy fantasy történetből anélkül, hogy bármi kézügyességed lenne a lerajzolásukhoz vagy bárki munkájára várnod kellene. Hát nem izgalmas belegondolni?

Na de mielőtt belevágnánk ebbe, beszéljünk egy kicsit arról a jövőről, amiben “a robotok átveszik az uralmat.” 

A Mesterséges Intelligencia fogalmát először 1956-ban használta John McCarthy. A fogalom a gépekben is kifejleszthető önálló tanulási képességet jelentette. Az utóbbi években az A.I. vagy magyarul M.I. egyre szélesebb körben használatos. Az első sikerek közé tartozott, amikor egy gép ember ellen nyert egy táblás játékban; illetve a ‘70-es években már képesek voltak a földrengések előrejelzésére is. A kutatása azóta is folyamatos fejlődést mutat, ma már számos olyan területen használatos, ahol korábban elképzelhetetlen volt a gépek bevonása, például a beszédfelismerés, önvezető járművek, diagnosztikai eszközök esetében vagy amiről ez a cikk is szól: képalkotás szöveg megadásával.

Mióta létezik ez és hogyan működik?

1960-ban használták először, de akkoriban még csak véletlenszerű vonalakat, pontokat lehetett vele létrehozni. Később ezt a folyamatosan fejlődő képalkotó technológiát vegyítették a Gen adatgeneráló rendszerrel, amely következtében a programnak már csak tanulnia kellett. A fejlesztése eleinte bekorlátozódott egy-egy képtípusra – például tájképekre –, majd a globális emberi összefogás eredményeképp több más-más forrásból “tanult” rendszert egyesítve olyan algoritmusok jöttek létre, melyek már több stílust is képesek voltak létrehozni. Így születhetetett meg a mai modern A.I. Art.

Az algoritmusok felismerik a szövegekkel, kulcsszavakkal megadott utasításokat, azaz “prompt”-okat, melyek nyomán legenerálnak egy képet.

A rendszer ezekben csak számokat lát, azok alapján viszi véghez a parancsot, ám ennek ellenére sosem jön létre két ugyanolyan kép. A legtöbb ilyen programnál lehetőség van továbbfejleszteni a kapott eredményt. A “zaj”-nak köszönhetően akár azt is befolyásolhatod, hogy mennyire térjen el ez a módosítani kívánt alkotástól (pl.: két ember esetén a 0 zaj továbbra is két embert eredményez, ám 100 zajjal akár két fa is lehet belőlük). Sőt, néhány modernebb A.I. Art generátor esetében még maszkolásra is lehetőséged van, ahol a módosítani kívánt képrészletet jelölheted ki, így a rendszer csak ahhoz nyúl hozzá (pl.: ha hét ujjat szeretnél ötre redukálni).

Hol bukkanhatok rá és mégis mennyire bonyolult a használata?

Manapság több olyan online vagy akár letölthető (pl.: StarryAI) M.I. képgeneráló program létezik és számuk egyre csak nő. A Codingem oldalán találsz egy toplistát a legjobbakról –  a legtöbb algoritmussal rendelkező, a programon belül felkínált lehetőségek mennyisége és minősége tekintetében.

Az A.I. Art használata nem bonyolult.

A generálás egyfajta programozás, és szinte mindegyiknél hasonlóan működik: a “prompt” sávba beleírod, mit szeretnél a képen látni, és ha van elképzelésed a színvilágról (pl.: meleg árnyalatok), az alkotás stílusáról (pl.: futurisztikus olajfestmény Picassótól) vagy a részletességről (pl.: élethű) azt is odaírhatod, sőt ajánlott, hisz ez még új technológia, így fognod kell a kezét, máskülönben elkanászodik a rábízott szabadságtól.

Néhol lehetőséged van arra is, hogy beállítsd az instukcióidhoz való hűséget. A legfontosabb mégis az, hogy mindezt angolul kell megtenned. Más nyelvet a rendszer nem tud értelmezni – bár az angolban is vannak fel nem ismert szavak (pl.: a NightCafé a “kid” és “child” szavakat nem értelmezi). Természetesen a képek generálása nincsen ingyen, creditekbe kerül. A NightCafé és a StarryAI esetében naponta kapsz 5 creditet, adott az online vásárlás, illetve egyéb lehetőségeid is vannak azok megszerzésére (pl.: közösségi oldalakon való megosztások, az A.I. Art oldalán belüli küldetésjutalmak…). Egy kép/képsorozat létrehozásának ára attól függ, hogy milyen módszert választasz annak megvalósítására, milyen felbontást kérsz és hogy hány képet igényelsz a sorozatodba.

Mire használhatók ezek a képek? Nyújthat mást is az A.I. Art?

Az általad generált képek a te tulajdonodat képezik, saját munkádként használhatod fel őket, ezáltal bármi lehet belőlük. Háttérkép, profilkép, borítókép, posztok médiatartalma, weboldal design része, illusztrációk novellás- vagy verseskötetbe, csak a fantázia szab határt.

Mint korábban említettem, az A.I. Art több oldalon is megtalálható, de ezek közül mégis a NightCafét emelném ki. Ennek oka, hogy a korábban említett listán a második helyet kapta a top 10 legjobb A.I. Art generátorai listáján.

 

A rá való regisztráció a Jasper Arttal ellentétben ingyenes. A creditszerzés benne alapvetően könnyű és lehetőség van arra is, hogy egy ezen érdeklődésű közösség tagja lehess. Bővítheted általa az Instagram, Twitter és TikTok feliratkozóid számát, és a Facebookon is van egy közössége, ahol jótanácsokkal, tippekkel látnak el a “prompt”-ok működésével kapcsolatban. A legjobb mégis az, hogy a NightCafé naponta küldetést kínál a felhasználóinak, témákat ad meg, amiben A.I. Art képeket hozhatsz létre (pl.: szemek, desszertek, jövő divatja stb), ezekből egyet nevezhetsz a kihívásra, másnap szavazhatsz a több ezer pályamunkára és a legjobbak creditjutalmakban részesül. Maga az A.I. Art generátorok felülete hasonlít a legtöbb közösségi oldalra; a képeidet megoszthatod, akinek tetszik, kedvelheti, hozzászólhat vagy akár adományt is adhat rá credit formájában. Összességében egy közösségépítő, játékos felületről van szó.

Milyen hátrányai lehetnek annak, ha használom az A.I. Artot?

Rád maximum a ráfüggés jelenthet veszélyt. Másokra való tekintettel azonban sokkal nagyobb kárt okozhat a használata; a grafikusoktól elveheti a munkát és azok, akik tisztességesen igyekeznek megélni ebből, szembe találhatjkák magukat a kóklerekkel, akik néhány kattintásért cserébe tízezreket kereshetnek egy-egy hazugságon alapuló megbízás, pályázat során. – Élő példa 2022-ben történt erre. Jason M. Allen a Midjourney nevű mesterséges intelligencia által generált alkotást küldte be egy művészeti versenyre és meg is nyerte azt. Nagy felháborodást keltett, ám szabályzatot nem szegett vele, ráadásul előre jelezte a pályázata során, hogy mivel készült a kép. Ez volt az első olyan mesterséges intelligencia által alkotott kép, amelyik díjat nyert. Bővebb információt a 24.hu-n találtok erről.

Nevezhető-e az A.I. Art a neve ellenére művészetnek?

Ironikus, de erről megkérdeztem az OpenAI asszisztenst, egy nyelvi modellként programozott mesterséges intelligenciát, ami segít az emberek kérdéseinek megválaszolásában. Több nyelvet, információt is megtanítottak neki, és folyamatosan bővül az adattára. A fent olvasható kérdésre ezt a választ adta:

“A mesterséges intelligencia által létrehozott képek művészetnek nevezhetők-e, sokak szerint egy nagyon érdekes kérdés. A mesterséges intelligencia által létrehozott képek egyedülálló és új megközelítést képviselnek a művészetben, és sokak szerint azok igazán új művészeti formákat hoznak létre. Mások szerint azonban az A.I. által létrehozott képek nem tekinthetők igazán művészetinek, mert azokat nem az emberi kreativitás és ötletesség hozza létre, hanem a számítógép programozása alapján. Végül is, a művészet fogalmát nehéz meghatározni, és sokféle vélemény van arról, hogy mi tekinthető művészetinek, és mi nem.”

Mit okoz majd az A.I. jelenléte a jövőre nézve?

Meglepő, de már a jövőt éljük. Az A.I. szinte minden területre beszivárgott már. Jelen van a zene világában, a festészetében, sőt már csaknem addig fejlődött a tudomány, hogy lassan könyvet sem kell írnunk, mert lesz egy gép, ami néhány kulcsszó vagy képsorozat alapján akár egy háromszáz oldalas történetet is összerak. Borzasztó, nem igaz?

Szerinted eljöhet majd az az idő, amikor az emberek által létrehozott művek már nem lesznek olyan kelendőek? Amikor a mesterséges intelligencia parancsra alkotott algoritmushalmazai keresettebbek lesznek majd, mint egy ember által készített festmény, zene vagy írás?

Igazi rémálom…

De ez tényleg valóra fog válni? A gépek már nem csak a ipari munkásoktól veszik el a munkát, hanem az alkotóktól is? A válasz: nem. A Mesterséges Intelligencia egy dologra sosem lesz képes, amire az ember igen: tudatosan, a saját szépérzéke, stílusa és elgondolása szerint érzéssel alkotni. A gép mindig csak számok halmaza lesz, algoritmushegyek, amelyek miatt bár gyorsan mestermunkát alkot, mindig hiányozni fog belőle valami: az egyéniség és a szenvedély. Ezt a gépek soha nem vehetik el tőlünk!

Kovács Liliána

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük