Pintérné Gépész Bettina: Karácsonyi csoda

2023.12.14. | Karácsonyi novella, Novella

Élt egyszer egy kislány.

Nem mondhatnánk, hogy gazdag család szülötte lett volna, de szegénynek sem sorolhatnánk. Nem szenvedett hiányt semmiben, volt göndörhajú dajkálós babája, néhány Barbija házikóval, csillámpóni figurái, lovas kirakói, rengeteg rajzeszköze, kertje, homokozója, virága, cicuskája, kutyuskája, kistestvére, szerető anyukája, apukája: mégis, amikor a karácsonyra gondolt, űrt érzett a szívében. Nem voltak nagyszülei.

Vagyis éppen ez az, hogy voltak, csak éppen nem ismerte őket. A szülei azt mesélték, megsértődtek rájuk, mert annak idején nem akarták, hogy összeházasodjanak. Azóta szóba sem álltak velük, hiába folyt már le sok víz a Dunán.

Ezek a gondolatok forogtak a kicsi lányka fejében, amikor beköszöntött az advent. Elérkezett Mikulás napja. Lelkesen fogalmazta, díszítgette kívánságlevelét. Áhítattal csúsztatta ablakba kikészített, csillogósra fényezett csizmájába.

Az éjszaka közepén télanyó könnyei hullottak a levél papírjára. Télapó odalépett hozzá, majd átvette tőle az iratot. Átfutotta szemével a kacskaringós sorokat, majd átkarolta télanyót.

Apa és anya könyörgő imája szállt az ég felé jó illatként. Jézus megérezte ezt a szívből jövő fohászt. Feleletet sugallt a föld felé.

A szülők szívében gondolat fogant. A levélke fénymásolatát másnap kétfelé vitte a posta. Hamarosan kétszer két pár idősödő ember tartotta remegő kezében a gyermeki sorokat.

Eljött karácsony napja. A kislány szokatlan gombóccal a torkában díszítette fenyőfájukat, étvágytalanul turkálta az ünnepi menüt, elmerengve énekelte a szép dalokat és kedvetlenül bontogatta az ajándékcsomagokat. Egyszerre egy apró borítékra lelt, benne egy rövid üzenet: „Az ajtó előtt állok és zörgetek.”

Épphogy elolvasta, felberregett a csengő. A kapuban egy nagymama és egy nagypapa állt.

A kislány felujjongott:

-A csoda, a csoda megtörtént!

Az érkezők nyakába ugrott önfeledt öleléssel. Szeretet sziporkázott a levegőben. A kegyelem kabátját öltötte fel mindenki.

A vidám estébe csak egyetlen aprócska tüske fúródott: valahol a messzeségben maradt két éltes szív, akikhez még nem jutott el a karácsonyi csoda örömhíre. Két dacos, bús lélek rideg magányban töltötte hideg szentestéjét.

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük