R. Kelényi Angelika: Átkozottak

2023.11.08. | Ajánló

R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Kollár-Tóth Zsuzsanna könyvajánlója

Amióta tudok olvasni rendszeresen olvasok. Mostanában kettő, három könyvet is sikerül havonta. Általában mindent elolvasok, ami a kezeim közé kerül, de az irodalmi világot nem nagyon követem. Nem igazán ismerem a kortárs írókat, a könyvtárban pedig úgy választok, az asztal melletti polcról, ahol azok a könyvek vannak amiket nemrég hoztak vissza, de még nem volt idő a helyükre tenni őket. Leveszek párat és aminek a borítója tetszik azt hazaviszem. Természetesen ez nem a legjobb módja a könyv kiválasztásának, előfordul, hogy mellé nyúlok, de legalább olyan könyveket is elolvasok, amik kívül esnek a komfortzónámon..

Ezúttal a helyzet kicsit más volt. R. Kelényi Angelika neve nem volt ismeretlen számomra, azon szomorú apropó miatt, hogy pár órával korábban olvastam az írónő mellrák elleni hosszú küzdelméről, és fájdalmasan korán bekövetkezett haláláról. 

R. Kelényi Angelika húsz éves koráig élt a szülővárosában, Kazincbarcikán majd Budapestre költözött. 2006 óta Budakalász volt az otthona. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végzett. 2006-tól a Blikk Nők és Tina magazin külsős cikkírója, 2012-től a Nőkorszak.hu online magazin főszerkesztője volt. 2014-ben elnyerte a Terézanyu pályázat fődíját, ezt követően indult el regényírói pályafutása.

2014-ben jelent meg az első könyve Az agyam eldobom címmel, ezt követte több sikerkönyv is, amikben sokak által ismert, kemény élethelyzeteket dolgozott fel a maga humoros, laza stílusában. 2016-ban az írónő zsánert váltott és történelmi témájú sorozatba kezdett. Történeteiben minden esetben erős, harcos, mégis hétköznapi nők a főhősök, akiknek szerepeibe bárki beleélheti magát. 2022 februárjában mondta el, hogy mellrákja van. Haláláig folyamatosan írt. Utolsó befejezett regénye 2023 szeptemberében jelent meg Képtelen Kréta címen. Bécsi kerengő című könyve már befejezetlen maradt. Regényeit az Álomgyár Kiadó gondozza.

Az Átkozottak című könyve 2021-ben jelent meg. A regény két idősíkon fut, az 1800-as évek második felében és napjainkban. Az izgalmas, fordulatos krimi cselekménye a fantázia szüleménye, ugyanakkor a kor szellemét és eseményeit valósághűen ábrázolja. 

A regény főhőse Átskovács Krisztina történész, aki évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk máig tisztázatlan körülményei.

Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak. Évszázados kincsek után kutatva életre kel a történelem. Átok ül a Habsburg családon.

Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a császári családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik, Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos szervezet, mely nem nézi jó szemmel a kiegyezést, azon munkálkodik, hogy segítsen a sorsnak.

A könyvet a történelmet kevésbé kedvelő olvasóknak is ajánlom.

A Habsburg családról szóló részek is érdekesek és fordulatosak. Különösen tetszett, hogy Erzsébet királyné alakja nem lett túl idealizálva, ahogyan az sokszor előfordul. A mai korban játszódó események is izgalmasak, nekem kicsit túl hirtelen és egyszerűen ért véget a cselekmény, de a könyv mindenképpen egy könnyű, szórakoztató olvasmány, amit szívből ajánlok mindenkinek aki ki szeretne kapcsolódni, vagy kicsit kiszakadni a mindennapok egyhangúságából. 

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük