Robin O’Wrightly: Ahol a karácsonyi csoda lakik

2023.12.13. | Karácsonyi novella, Novella

Lehet-e görcsbe rándult gyomorral ünnepi menüt enni?

A kérdés jó – tűnődött magában az asszony. Nem tudta a választ. Csak azt, hogy napok-hetek választották el a hajléktalanságtól. 

Nagy válság volt, magas inflációval járt. Albérletben laktak, és nem bírták már fizetni a megnövekedett díjakat. A kétgyermekes anya elvesztette a munkáját, a férje pedig tartós betegség miatt rokkantnyugdíjas volt. – Nem is igen lesz karácsonyi vacsora. Hát mit ünnepeljünk? – kesergett tovább a nő. – A híd alá vonulásunkat? – Valahol azt olvasta: ne kérjen, csak adjon hálát Istennek előre a jótéteményért, amivel ő megmenti, és akkor valóban megszabadul.

Az adventi kalendáriumra nézett, amit egy segélyszervezettől kaptak, és a torkos gyerkőcök már kiették a felét, hiába próbálta inteni őket. Éhesek voltak, már napok óta alig ettek valamit. Nem volt szíve ellenállni nekik. 

Ahogy az ajtók nyitva álltak a kis papírmasé táblán, úgy zárultak be az ajtók előtte, amikor segítséget kért. A családja sem támogathatta, mert aki még élt, hasonlóan nyomorgott, akárcsak ő. A választott családja, a férje és a gyerekek mégis reménykedtek benne, sikerül valahogyan megmenteni a veszélybe került lakhatásukat.

Ők voltak talán a környezetükben a legnyomorultabbak, ám mégis náluk égett odabenn a lámpás – hittek és bíztak Istenben. Persze a szülőket sokszor gyötörte a kétség, ám akkor a gyerekeik csodálatos hite térítette őket észre.

Valahogy eddig mindig sikerült megmenekülni. Ha nem volt mit enni, találtak egy egész óriás pizzát a házban, a szelektív kukák tetején, teljesen tisztán, bontatlanul becsomagolva, még forrón. Közel s távol senki, se futár, se vevő, minden ajtó zárva. Számukra egy vacsora, és egy nappal kevesebb éhezés. Vagy barátok, akikre nem számítottak, bekopogtak hozzájuk, mondván: arra jártak épp, és hoztak sok-sok zacskó élelmiszert. Mások pedig pénzes borítékot juttattak hozzájuk, épp annyival a belsejében, ami fedezte az ahavi lakbérüket, így nem kellett utcára menniük. Rengeteg szorongattatás, de mégis mindig eggyel több csoda – így éltek azokban az időkben.

Azonban a válság legsötétebb decemberén elhagyta őket a segítség. Nem maradt más számukra, csak a vakhit és a kimerítő várakozás a végítéletre. A lakás tulajdonosa a karácsony előtti héten bejelentkezett, hogy elkérje a tartozásukat és az ahavi bért is, még szenteste előtt. Így egy hetük maradt összeszedni az elég tetemes, több százezer forintos összeget.

A szenteste előtti nap ugyanúgy indult, mint a többi. A gombócba szorult gyomor már nem is bánta, ha nem töltötték meg elég táplálékkal. Ám a gyerekei miatt nem adhatta fel, őértük kellett tovább élnie és harcolnia körme szakadtáig.

– Nem kérek ajándékot, Istenem, még a gyerekeknek sem, csak a hidegbe ne kelljen kerülnünk – lehelte maga elé, remélve, csak az Úristen hallja, más senki.

A gyerekek és a férje még aludtak, minden csendbe burkolózott, valahonnan csak nagyon távolról hallatszott be a Jingle Bell Rock.

Egyszer csak megcsörrent a telefonja. Gyorsan odaugrott, nehogy felébressze a családot a csilingelés. Ezzel együtt kiszaladt a konyhába, hogy a beszélgetés se zavarja fel őket.

Hamar kiderült, hogy egy olyan közismert alapítványtól hívták, ami kifejezetten lakhatási problémákkal foglalkozó szervezetként igyekezett fellépni a családok hajléktalanná válása ellen. Az ügyintéző nem árulta el, kitől tudja a nő telefonszámát, de még aznapra találkozót intézett, és megoldást a problémájukra. Kiderült, az utcájuk végében van az irodájuk.

Mire eljött a szenteste, a kis család boldogan ülhette körbe a karácsonyi terített asztalt, és az asszony arra gondolt:

– Köszönöm, Istenem, hogy nem kell görcsbe rándult gyomorral ennünk. Ez az idei karácsonyi csoda!

További cikkek a kategóriákban:

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Kovács Liliána: Semmelweis – Filmajánló

Semmelweis filmajánló 1847. Bécsben kezdődik az a magyar életrajzi film, amely Semmelweis Ignác nagy felfedezését dolgozza fel. Páratlan dramaturgiai alkotás, egyszerre megrázó és kielégítő film. Megnézése után egy pillanatig sem csodálkozhatunk, hogy megnyerte a...

bővebben

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük