“Mi van, ha nem csináltál még eleget?”

2023.08.12. | Ajánló, Film

“Mi van, ha nem csináltál még eleget?”

ajánló a Tantrum című filmről

Nemrégiben fejeződtek be az “Éger” című film forgatási napjai -tudtam meg a rendező (Nagy Borús Levente) Twitter oldaláról. Az “Éger” Nagy Borús első nagyjátékfilmje, aminek alapjául a Tantrum szolgál. Amíg várjuk ennek bemutatását érdemes elmélyülni a Tantrum világában, ami kicsit sem hétköznapi kisfilm.

A 45 perces filmdráma a 2021-es CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. Néhány kisebb mozi műsorán szerepelt ugyan, de a szélesebb közönségnek várnia kellett a vetítésre egészen addig, amíg az fel nem került az HBO Max streaming szolgáltató kínálatába.

Nagy Borús Levente által írt és rendezett filmben egy Károly nevű férfi élete legborzasztóbb napját ismerhetjük meg, annak gyermekkorától egészen felnőttkoráig. Látjuk Károly minden fájdalmát, keserűségét, útkeresését és ha mindez nem lenne elég: a főszereplő mindeközben identitáskrízisen megy át, és erről (is) próbál beszélni valakivel, de nem talál mást csak egy kocsmai felszolgálót, akinek szó szerint kiordítja lelkét.

Nagy Zsolt, Károly megszemélyesítője csodálatos színészi tehetségével pillanatok alatt eléri, hogy a néző a képernyőhöz tapadjon és az egész játékidő alatt ne nézzen félre, esetleg csak akkor, ha kínosan érzi magát lenyűgöző szinte egy levegővel elmondott monológja közben.

Károlyt közelről ismerjük meg, már a legelején beavat minket gyerekkorába. Megtudjuk, hogy jómódú családban nőtt fel, megvolt mindene amire csak vágyott, de valamiért sokáig láthatatlan volt mások szemében. Zsoltival egy átfocizott nyár után kötöttek barátságot, ám visszaemlékezésében dühöt és haragot táplál iránta, többek között azért, amiért gyerekkorukban az anyja előbb kérdezett rá arra, hogy mi van az ő Zsolti barátjával, mintsem arra, milyen napja volt az iskolában. 

Nehéz érzései egyre jobban felerősödnek ahogy haladunk előre történetében. Nagy Zsolt tökéletes játékának köszönhetően minden percben átélhetjük és érezhetjük a karakter fájdalmát. Láthatjuk minden kínlódását, tétovázását. 

Megmutatja nekünk a főszereplő legbensőbb, legintimebb gondolatait, mely szerint összezavarodik szexualitását illetően akkor, mikor egy férfi kolléga felhívja a lakására. Láthatjuk a tétovázást, mantráját, hogy nem kellene, hát ezt mégsem kellene, de aztán meg mégis úgy dönt egy gyengébb pillanatában, hogy oké, legyen.

Tantrum – filmajánló

A Tantrum talán egyik legfájdalmasabb pontja, mikor kiderül a néző számára, hogy Zsolti megleste Károly férfi kollégájával való kalandját, és még meg is örökítette a pillanatot, hogy ezzel kényszerítse padlóra a főszereplőt. Nagy Zsolt ezekben a pillanatokban úgy játssza Károlyt, hogy legszívesebben a néző felkelne a székből és Károly segítségére sietne. 

hogy nem kellene, hát ezt mégsem kellene

Vagy minimum támogatná nehéz perceiben mikor tudatosul benne, hogy akit jó barátjának hitt mindvégig csak kihasználta, az életét akarta és ezért mindent el is követ, hogy beteljesüljön. Károly meg nem érti, mi történik körülötte, nem érti, hogyan történhet ez meg, hogy az egész életében csak kérő Zsolti most a családját és életét követeli. Földig akarja rombolni mindenét és nem érdeklik, hogy mi volt korábban; a labda, a közös nyár, a minden, nem érdekli mert látni akarja Károly teljes összeomlását.

Nagy Zsolt csodálatos színészi és Nagy Borús remek rendezési munkájuknak köszönhetően megláthatunk mindent, ami szinte az egész társadalmunkat övezi: a bizonytalanságot, a tehetetlenséget, a szorongást és az állandó megfelelési kényszert, aminek hiába akarunk eleget tenni, nem jön össze. A Tantrum megmutatja milyen az elkeseredés, a félelem a küzdés és az ezekkel járó szembenézés.

 

Tantrum (2021)

Rendező: Nagy Borús Levente

Károly: Nagy Zsolt

Pultos: Leila Ben Salem

További cikkek a kategóriákban:

Kalliopé Kiadó – Interjú Kemendy Júlia Csenge írónővel

Egy kiadó, amivel az együttműködés kiemelést érdemel. A közösségünk eleve egymás megsegítése érdekében jött létre, és a kiadásban szerzett ismeretek megosztásával úgy gondoljuk, hogy segíthetünk. Felkértünk tehát néhány már publikált írót, hogy a könyvkiadásban...

bővebben
#ÍróTesók e-magazin II. szám – 2023. TAVASZ

#ÍróTesók e-magazin II. szám – 2023. TAVASZ

#ÍróTesók e-magazin I. szám - TÉLElkészültünk az #ÍróTesók e-magazin tavaszi számával, amiben újabb csodálatos novellák, bemutatkozások, cikkek találhatók!  Olvassátok el a novellaíró pályázat győztes munkáit, ismerjétek meg a mögöttük megbújó írókat, és természetesen...

bővebben
Magánkiadókról – Novum és Little Fox

Magánkiadókról – Novum és Little Fox

A Kiadó-les sorozatunkban legelőször két magánkiadót kerestem meg, hogy megismerjük az ajánlataikat, hozzáállásukat, működésüket. Mind a kettejüktől ugyanarra a regényre kértem árajánlatot – egy YA romantikus műfajú, körülbelül 400 oldalas írásra –, hogy a leendő...

bővebben

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük